Fint väder och april. Det kan ju bara betyda en sak - trädgårdsarbete. Fick nån snilleblixt härförleden och kom på att jag skulle odla grönsaker. Sägningen ”om ryssen kommer” blev helt plötsligt lite väl aktuell. Bäst att lista ut hur man odlar ätbart.
Det enda överlevnadstipset jag snappade upp under min uppväxt är att harsyra går att äta. Och det kommer jag förmodligen inte långt på.
Jag tänkte odla i pallkragar för enkelhetens skull. Samma pallkragar där jag för övrigt planerat att plantera alla ranunklar och anemoner som jag beställde i vintras - för att jag kände att jag behövde dem. Såg framför mig hur jag skulle trycka ner dem i jorden redan i mars, direkt från posten ner i jorden i princip. Sen skulle de sköta sig själva. Mmmmm....och hur gick det med det?
Ja, minus 8 grader är ju kanske inte det bästa odlingsklimatet. Nu sitter de i krukor och tar upp massor av plats i växthuset. De ska få komma ut i påsk Det har jag lovat dem. Men, jag kan ärligt säga att jag är ganska osugen på att plantera dem. Det kändes som en bra idé just där och då. Men nu…Varför i hela friden ska jag ha massa pallkragar med ranunkler? I need an adult!
Jag förodlade enligt konstens alla regler. De fick ligga i vatten i ca 3 timmar. Kanske att jag bytte vatten nån gång. Det här med rinnande fräscht vatten hela tiden...livet är för kort. De grodde ändå - och snabbt gick det.
Vad gäller det ätbara så testar jag det som verkar enkelt. Total novis som jag är, vill jag helst inte hålla på med något som behöver alltför mycket omsorg. Potatis, lök, purjolök, sockerärt, sallad och rädisor fick det bli.
Jag gillar inte rädisor, men nån sa att det var superenkelt så…Mesta möjliga avkastning för minsta möjliga ansträngning…
Har sått löken och purjolöken. Youtubade allt som hade med löksådd att göra och lärde mig att de ska sås i kluster, dvs flera frön i en cell. Och klippas med jämna mellanrum när de kommit upp. Mina ser dock inte ut som på Youtube...Där var de stadiga och gröna och stod givakt som ett friskt gräs. Mina är något mindre spänstiga skulle man kunna säga. För lite vatten? Möjligen ett issue att de hamnade på golvet i boden lite för länge. Hade ont om plats under belysningen… och blommorna har så klart företräde. Vem vill ha ranglig ranunkel eller bleksiktig dahlia liksom? Å andra sidan läste jag för ett tag sen att dahliaknölar går att äta, så om allt går åt pipan och ryssen kommer så blir det eventuellt så att jag kokar upp Wine Eyed Jill och hennes kompisar. Och med rädisa till ska jag nog stå mig en dag eller två.
Comments